Starten met bijvoeding: over melk, Rapley en de Kleintjes methode

Smullen van een vuistgroot stukje banaan.

Ons Toontje is een zeer lieve, vrolijke jongen met een gezonde dosis enthousiasme om de wereld te ontdekken. Hij krijgt nu 12 maanden borstvoeding op vraag, dus ook nog soms ’s nachts. Neen, hij slaapt niet door en dat is niet erg. We voelen ons hier allebei heel goed bij, dus er is geen enkele reden om te stoppen of af te bouwen.

Rustig beginnen

De eerste zes maanden stond er enkel moedermelk op het menu (zowel afgekolfde melk als live drinken bij mama) en daarna zijn we stilaan verschillende groenten en fruitsoorten beginnen introduceren geïnspireerd volgens de Rapley methode. Verschillende sites, blogs en het boek “Eten voor de Kleintjes” van Stefan Kleintjes en Gonneke Van Veldhuizen hebben ons op weg geholpen. Ik wil jullie hier graag meer over vertellen.

Wat houdt de Rapley methode in?

Kort gesteld: je laat je kind mee eten met de pot. Je past je eigen eten dus een klein beetje aan. Zo kies je voor gestoomde of gekookte groenten en zacht fruit in plaats van gepureerde papjes. Je volgt hierbij je gezond verstand en geeft vb. geen nootjes of gevaarlijke kleine stukjes.

Dit doe je ten vroegste vanaf de leeftijd van zes maanden. Vroeger beginnen is niet gewenst omwille van de rijping van de darmpjes. Er zijn ook enkele belangrijke voorwaarden verbonden alvorens je start.

  • Je kindje toont interesse in voeding.
  • Je kindje kan goed zelfstandig rechtop zitten.
  • Je kindje kan zelf het eten pakken en het naar zijn eigen mond brengen.

Waarom zou je hiervoor kiezen?

  • Je kindje bepaalt zelf wat en hoeveel het in zijn mond steekt.
  • Je kindje maakt kennis met verschillende pure smaken en kan die beter associëren met hoe het eten eruit ziet vb. een peer smaakt als een peer en zit niet in een mix verstopt.
  • Je moet geen aparte groentepapjes of fruithapjes maken. Dat spaart tijd en moeite uit.
  • Je legt de basis voor een gezond en gevarieerd eetpatroon.
  • Je houdt rekening met de natuurlijke maaginhoud van je kindje. Genoeg is genoeg.
  • Je stimuleert de zelfstandigheid en de motorische ontwikkeling van je kind.
  • Het eten doe je samen in gezinsverband. Je hoeft dus niet apart te koken en te eten.

Wat is de Kleintjes methode?

Eigenlijk is er weinig verschil tussen deze methodes. Ze promoten allebei de zelfredzaamheid van het kind. Het grote verschil zit hem in het feit dat Stefan Kleintjes een voedselintroductieschema heeft opgesteld vanuit zijn praktijkervaring als kinderdiëtist en lactatiedeskundige. Dit schema dient als een overzichtelijke leidraad die je niet slaafs moet volgen. Ieder kind is namelijk anders qua ontwikkeling.

Waarom zijn we niet vroeger beginnen bijvoeden dan zes maanden?

Veel ouders kijken uit naar het eerste fruit- of groentehapje en de daarbijbehorende gekke bekken. Wij zijn daar geen uitzondering in hoor. Alleen hebben we dat moment bewust een beetje uitgesteld. Ik heb zes maanden exclusief borstvoeding gegeven waarvan ook een deel met afgekolfde melk omdat ik ging werken.

Toontje heeft dorst tijdens een wandeling.

Komt je baby dan niets te kort?

Borstvoeding bevat niet zoveel ijzer, maar je baby kan het wel enorm efficiënt opnemen uit moedermelk. Te vroeg bijvoeden houdt enkele risico’s in: een daling van de melkproductie en de darmpjes van je baby zijn er nog niet klaar voor met als gevolg meer kans op krampjes. Uitgebreid onderzoek moet nog verder bevestigen dat er een verband bestaat tussen het risico op allergieën en obesitas wanneer je te vroeg start.

Vroeger starten met bijvoeding en/of ijzeraanvulling heeft een tegenovergesteld effect: het verstoort de ijzeropname omdat het de samenstelling verandert van de darmflora. Een darmflora die voorheen uit moedermelk juist zo makkelijk ijzer opnam. Met als gevolg dat ijzer de komende maanden juist minder goed wordt opgenomen.”

Stefan Kleintjes

Er is wel een tendens die stelt dat het beter is om je niet vast te pinnen en op klokslag vier maanden met papjes te beginnen. Dat was vroeger nochtans heel gebruikelijk. Je doet er in ieder geval je kindje zeker geen kwaad mee om nog een paar maandjes langer te wachten.

Kan je ook wachten met bijvoeding tot je kindje zes maanden is als je (voornamelijk) flesvoeding geeft?

Jazeker. Ook hun darmpjes moeten klaar zijn om het vaste voedsel te verwerken en ook zij zullen genieten van het ontdekkingsproces van nieuwe smaken en texturen. Kunstvoeding mag je blijven geven op vraag, maar steeds volgens de aangewezen maximale inhoud per dag. Anders ga je je kindje misschien overvoeden en heeft het maagje toch te veel te verwerken. Iets wat je net wil tegen gaan.

Vervangt bijvoeding de borstvoeding of de kunstvoeding?

Dat ligt bij beide een beetje anders. Wanneer je enkel borstvoeding geeft mag je dit op vraag blijven doen, waar jij en je kindje je goed bij voelen. Je kindje kan zoveel drinken als het wil omdat moedermelk licht verteerbaar is.

Bij kunstvoeding hou je je best aan de aanbevolen hoeveelheden per dag en staat er dus een limiet op de hoeveelheid melk. Als je kindje al veel melk binnen heeft kan je ook water of thee aanbieden die geschikt is voor kleine kindjes. Let op dat dit theïne vrij is. Hierbij denk ik aan rooibosthee, kamillethee, … Hertjes thee van Piramide is een leuk, biologisch assortiment met melanges speciaal voor kinderen. Ik vind het zelf ook best lekker. Uiteraard kan je ook voor een goedkoper merk kiezen dat je kindje evengoed zal smaken.

Wil je kunstvoeding op vraag aanbieden, zorg er dan voor dat je doorheen de dag telkens een beetje minder geeft qua hoeveelheid. Op die manier kan je meer momentjes vrijmaken om het flesje te geven. Als volwassenen houden we ook van onze tussendoortjes he.

Onze ervaringen

Daar kan ik heel positief over zijn. Wij zijn iets voorbij de zes maanden begonnen met vuistgrote stukjes fruit zoals banaan en gestoomde groenten zoals wortels en broccoli. Ik vond het spannend en het voelde aan als een echte mijlpaal. Ons kleine baby’tje werd groot. Toon proefde gretig en soms kneep hij gewoon eten fijn tussen zijn knuistjes. Ook dat moet kunnen, want spelen is leren. Het zit in onze genen en dat zie je ook in de natuur rondom ons.

Lekker smullen!

Wat vonden we eng?

Dat kokhalzen! Wanneer Toontje te gulzig was en een groot stukje afbeet moest hij zelf dat probleem zien op te lossen. Je hebt als ouder de reflex om je kind te helpen, maar dat is soms net gevaarlijk. Dat kokhalzen is net een natuurlijke reflex van je kindje die ervoor zorgt dat het zich niet verstikt in voedsel. Ik heb het proces gezien van veel kokhalzen naar quasi volledige controle over het verhemelte en de huig.

Laat je kindje nooit alleen tijdens het eten!

We lieten Toon nooit alleen met voedsel en zorgden ervoor dat hij steeds flink rechtop zat. Alles was voldoende bereid om hem zijn gangen te laten gaan. Die nabijheid is echt noodzakelijk en van levensbelang.

Toontje geniet van lekkere worteltjes en zoete aardappel uit het vuistje.

9 maanden uit de buik

We zijn zo fier wanneer Toon van zijn stukje meloen smult zonder dat papa en mama het moeten pletten en voeren. Ik noem hem soms lachend “de bananenmeester” omdat hij altijd met een heel geconcentreerde blik zijn lievelingsfruit naar binnen werkt.

Deze vorm van vertrouwen in het kunnen van je eigen kind en durven loslaten ligt ons wel. Bij de grootouders krijgt Toontje altijd gepureerde groenten, maar ze durven hem ook al eens verse vuistgrote stukjes aan te bieden. Ik vind het belangrijk dat hij weet hoe zijn eten er echt uit ziet. Die mix van eerder gepureerd bij de grootouders en stukjes thuis mag er ook wel zijn. Hoe meer variatie, hoe beter.

Toontje volgt mooi de curve, blijft goed drinken en ontdekt al spelenderwijs vast voedsel en verschillende smaken. Super!

1 jaar uit de buik

Toontje mag nu bijna alles mee eten uit de pot en doet dat gretig. Je merkt dat hij voorkeuren heeft. Hij krijgt nog altijd live borstvoeding en afgekolfde melk op vraag. Zijn motoriek is er sterk op vooruit gegaan. De ene keer eet hij bijna niets en de andere keer is er geen houden aan. Dat is compleet normaal in mijn ogen.

Ik ervaar de eetmomenten als gezin absoluut niet als stresserend, maar gezellig. Akkoord, het opruimen is nog steeds niet mijn favoriete moment, maar je kind zien genieten en tegelijk zelf kunnen eten zonder al te veel te moeten helpen vind ik de inspanning meer dan waard.

Hebben we vaak kritiek gekregen?

Jawel hoor. Mensen waren bezorgd dat ons zoontje zich zou verslikken, terwijl kokhalzen een natuurlijke reflex is die overwonnen moet worden en die er gewoon bij hoort. Ik vond het in het begin ook best eng. Kindjes die papjes krijgen kokhalzen trouwens even goed.

Er waren ook kennissen die het voor hun eigen kinderen maar niets vonden omdat er toch een stukje knoei- en opkuiswerk bij komt kijken. Zij hadden liefst zelf zoveel mogelijk controle en vonden het moeilijker om dat stukje uit handen te geven.

Sommigen vonden het een raar initiatief, want het kwam niet van Kind en Gezin, het Belgische consultatiebureau. Ze dachten dat we ons zoontje tekort deden door hem nog geen vast voedsel aan te bieden vanaf vier maanden. Bij Kind en Gezin hebben we hier echter geen problemen mee gekregen. Zo zie je maar dat tijden en mensen evolueren.

Er waren zelfs mensen die beweerden dat mijn melk na vier maanden borstvoeding niet meer goed was voor mijn zoontje en dat ik toch dringend moest gaan bijvoeden. Daar heb ik gelukkig nooit iets van gemerkt, want ik had een gretige drinker die goed bijkwam.

Conclusie: Wat voor ons werkt, werkt niet voor iedereen. Zoveel mensen, zoveel meningen en iedereen moet doen waar ze zich het beste bij voelen.

Liefs, Annelies x

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met bijvoeden. Gaan jullie voor Rapley, de Kleintjes methode of een goeie mix? Botsen jullie ergens tegenaan of gaat het meestal vlot?

2 gedachten over “Starten met bijvoeding: over melk, Rapley en de Kleintjes methode

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s