Boekentip: Het Attachment Parenting Boek van William Sears MD en Martha Sears RN

Het Attachment Parenting Boek over natuurlijk ouderschap en hechting met je kind
Het Attachment parenting boek

Ik lees graag boeken over opvoeden en het ouderschap in het algemeen. Toen ik stuitte op dit exemplaar van “attachment parenting oftewel AP” was mijn interesse direct gewekt. Ik was nog in de boekenwinkel, bleef maar doorbladeren en na een tijdje besefte ik: ik koop het gewoon en ga rustig thuis verder lezen. Dat lezen is niet altijd evident met een kleintje dat ook veel aandacht verdient, maar het gaat dan ook niet over een prijswinnende roman of een spannende thriller die je in één ruk wil uitlezen.

Wat is natuurlijk ouderschap?

Natuurlijk ouderschap komt van het Engelse “attachment parenting”. In dit boek gebruiken ze dikwijls de term AP. Het sleutelwoord van natuurlijk ouderschap is hechting. Deze manier van opvoeden en zorgen heeft een positieve invloed op de band die je met je kleintje opbouwt. Uiteraard kan die band op verschillende manieren versterkt worden. 

7 uitgangspunten voor hechting 

De kern van het verhaal zijn de 7 Baby B’s waarrond alles draait: 

1.    Bandvorming
2.    Borstvoeding
3.    Babydragen
4.    Baby in bed
5.    Begeleiding van een huilende baby
6.    Balans en begrenzing
7.    Behoedzaam omgaan met babytrainers

Omdat deze thema’s zo mooi en uitgebreid aan bod komen in het boek, wil ik je graag over enkele thema’s vertellen die ik in de praktijk toepas of reeds toegepast heb. Deze blogberichten kan je lezen onder de tag natuurlijk ouderschap.

Is dit heiligmakend? 

Je moet heus niet alle B’s toepassen om een goede ouder te zijn. Je kiest zelf waar je je goed bij voelt. Het kan immers zijn dat je ervoor kiest om geen borstvoeding te geven of dat het niet lukt zoals jij zou willen. Misschien vind je het niet veilig om samen te slapen of ben je fysiek soms te moe om met je kindje in de drager rond te stappen. Doe dit dan beter niet. Net zoals het leven is natuurlijk ouderschap niet zwart-wit. Een gelukkige mama of papa kunnen beter voor hun kleintje zorgen. 

Geen perfect kind, wel een gelukkiger kind

De auteurs William en Martha Sears hebben zelf zeven kinderen. In een tijd waarin ouders plat werden geslagen met allerhande adviezen en opvoedingsstijlen waarbij afstand centraal staat, wilden zij een baken zijn van hoop. Het kan ook anders en liefdevoller. Hun eigen kinderen zijn ondertussen volwassenen en doorheen de jaren hebben ze hun expertise verder uitgebouwd. Ze beloven met het volgen van AP geen perfect kind, maar wel een gelukkiger kind. De band tussen ouders en kind zou warmer en vol wederzijds vertrouwen zijn. Het ouderschap met al zijn pieken en dalen zou makkelijker en leuker worden. Dat is toch wel een mooie insteek. 

Boeiende verhalen vol inspiratie

Ook al is dit een heel informatief boek, het bulkt van de persoonlijke getuigenissen van zowel de schrijvers als hun “patiënten”. Vaak zijn het ouders die twijfelen (wie niet?), op veel kritiek botsen en uiteindelijk hun weg hebben gevonden. Perfecte lectuur dus om heel laagdrempelig inspiratie op te doen als je zelf zo’n twijfelgat bent als ik. 

Wat spreekt me zo aan bij natuurlijk ouderschap?

Voor mij persoonlijk is de essentie van natuurlijk ouderschap dicht bij je eigen gevoel en waarden blijven. Het is iets wat goed en eerlijk voelt. Voor ik er over gelezen had en ervan bewust was dat deze opvoedingsstijl ook een naam heeft, voelde ik instinctief aan wat ons Toontje nodig had. 

  • Het is een hele empathische manier van opvoeden.
  • Het is heel flexibel, dus je hebt geen schema’s of strenge regels die je moet volgen.
  • Het gaat niet om een machtsstrijd tussen de ouders en het kind.
  • Het houdt rekening met het hele gezin, dus ook de partners worden hierbij van in het prille begin betrokken.
  • Het komt voort uit de biologische behoeften van je kindje en ook de ouders worden niet vergeten.
  • Ook bij natuurlijk ouderschap is er plaats voor grenzen en discipline. 

Prachtig boek 

Ik raad ouders, opvoeders en grootouders echt aan om meer te weten te komen over AP. Dit prachtige boek kan een mooie inspiratiebron zijn om een warme band op te bouwen of om meer begrip te tonen voor mensen die het anders aanpakken. Een pareltje!

Een kijkje in het boek

Het Attachment Parenting Boek over natuurlijk ouderschap en hechting met je kind
Het Attachment Parenting Boek

Meer lezen over AP?

Het boek zelf natuurlijk 😉
De site van Dr. Sears en Martha Sears
Natuurlijk Ouderschap: Attachment Parenting Europe
Attachment Parenting International API
Het Nederlandstalige tijdschrift Kiind

Doen jullie aan een of andere vorm van natuurlijk ouderschap? Hoe staan jullie hier tegenover?

Een gedachte over “Boekentip: Het Attachment Parenting Boek van William Sears MD en Martha Sears RN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s