Boekentip: Pippa en Pelle en DIY kabouters vilten

Ken jij Pippa en Pelle al?

Toevallig kwam ik tijdens wat speurwerk op het web de prachtige illustraties van de Duitse illustratrice Daniele Drescher tegen. Vooral haar kabouterfiguurtjes Pippa en Pelle vind ik reuze schattig.

Pippa en Pelle in de tuin.

Ideaal voor peuters

Toontje heeft ondertussen ook twee boekje over het olijke duo: ‘Pippa en Pelle’ en ‘Pippa en Pelle in de winter’. Ze zijn echt superleuk voor peuters dankzij de vrolijke illustraties en het harde karton met de afgeronde randjes. Jonge kindjes kunnen op een eenvoudige manier kennis maken met de verschillende seizoenen. De boekjes zijn ook helemaal niet duur en daarom een perfect (aanvullend) cadeautje. Toontje vindt het heel leuk om samen met papa of mama erin te neuzen.

Prachtige illustraties.

Interactief voorlezen

Om het voorlezen nog interactiever te maken, kwam ik op het idee om de twee hoofdpersonages tot leven te wekken. Ik ontwierp met behulp van de tekeningen van Daniela en het patroon van een bestaand viltpakketje van Atelier Pippilotta mijn eigen Pippa en Pelle. Het was een echt karwei en ik ben er een hele tijd zoet mee geweest.

Toontje was direct in de wolken met de twee poppetjes. De kabouters hebben een prominente plaats gekregen op ons seizoenstafeltje en ze zorgen voor de speelgoeddiertjes. Met hun minigietertje geven ze de plantjes in het boek water.

Pippa en Pelle met het kleine gietertje.

Spelplezier

Het allergrappigste spelletje vindt onze kleine man tegenwoordig de opbouw en afbraak van het huisje van de kabouters. We hebben een leuk bouwsetje van Grimms gekregen, een torentje van blokken dat fungeert als huisje. Mama speelt de rol van speels, verontwaardigde kabouter terwijl Toontje flink helpt met de wederopbouw waarbij het hele gebeuren zich tot groot jolijt terug herhaalt. Je kan het zo gek niet bedenken, maar die fantasie van peuters is eindeloos. Heerlijk toch?

Ideetjes om zelf aan de slag te gaan

  • Kies een leuk personage waar je iets mee aan kan vangen zoals bijvoorbeeld Rupsje Nooitgenoeg, Dikkie Dik, Hazeltje of Nijntje. Van sommige populaire personages bestaan ook al popjes die je direct kan gebruiken.
  • Peg dolls oftewel houten kegelpopjes zijn heel goedkoop en daar kan je ook alle kanten mee op. Ik vond er bijvoorbeeld een hele familie van allerlei formaten in De Banier. Je kan ze beschilderen naar keuze, je beplakt ze of je naait/haakt/breit/vilt er een leuk jasje voor.
  • Zelfs figuurtjes gemaakt uit simpele karton kunnen dienen.

Liefs, Annelies x

Wat vinden jullie van het resultaat? Hebben jullie tips en ideetjes om het voorlezen nog leuker en interactiever te maken?

Een gedachte over “Boekentip: Pippa en Pelle en DIY kabouters vilten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s