Natuurlijk ouderschap: Borstvoedingstips na 26 maanden voeden

Een tweejarige peuter aan de borst.

Mijn eerste borstvoedingsavontuur is na een dikke twee jaar oftewel 26 maanden ten einde gekomen. Dat relaas kan je hier lezen. Mijn tweede avontuur zit er aan te komen in januari 2021. Toch wil ik jullie graag al even mijn tips delen.

1. Informeer jezelf voor je eraan begint

Dit is al direct een belangrijke tip. Er zijn veel meningen en misvattingen in de wereld over borstvoeding. Het is belangrijk dat je je voldoende informeert via betrouwbare bronnen. Dit kan via allerhande boeken, websites, ervaringsdeskundigen en besloten groepen op sociale media.

Ikzelf had veel aan Het nieuwe borstvoedingsboek van Stefan Kleintjes en Gonneke Van Veldhuizen, de blog van Mama Naturelli (deze bestaat helaas niet meer maar op Exploring Life zijn er interessante posts van haar gedeeld), de site van het kenniscentrum voor borstvoeding en LLL oftewel La Leche League. Deze organisatie heeft ook een besloten Facebookgroep. Ik raad je aan om lid te worden en gewoon mee te lezen waarover mama’s het zoal allemaal hebben. Je kan er heel laagdrempelig terecht met vragen, twijfels en zorgen. 

2. Betrek je partner hierbij

Wanneer je partner op de hoogte is en ook voldoende besef heeft wat borstvoeding geven allemaal inhoudt, kan je elkaar beter tegemoet komen als het eens moeilijker loopt. Ik ben er zeker van dat ons parcours zo mooi is geworden, mede dankzij de steun van mijn man. 

3. Elke druppel telt

Twijfel je om eraan te beginnen of ben jij de eerste mama in jouw familie en/of kennissenkring die borstvoeding overweegt? Probeer het toch. Elke druppel melk van mama is een waar cadeau voor de gezondheid van je kindje. Achteraf heb je er misschien spijt van dat je het nooit geprobeerd hebt. Daarom is het een fijn idee om alles in stapjes op te delen die voor jou haalbaar zijn. Dit is direct mijn volgende tip.

4. Stel haalbare doelen voorop

Wanneer je je inleest over borstvoeding kom je vaak de WHO-norm van twee jaar voeden tegen. Dat is een mijlpaal die je eventueel kan bereiken, maar die aanbeveling van twee jaar kan nogal overdonderend werken. Bekijk het daarom stapje per stapje. Een marathon loop je toch ook niet na één training? Die norm zegt trouwens niets over de grenzeloze liefde voor je kindje. Zeker wanneer niet alles naar wens verloopt (je kindje is prematuur geboren en je moet kolven,  je voelt je niet goed in je vel, je kindje hapt verkeerd aan en het doet pijn, …) kunnen realistische doelen troost bieden. Alles daarbuiten is mooi meegenomen. Ik heb zelf ervaren dat vooral na het eerste halfjaar borstvoeding geven, alles veel vlotter en gestroomlijnder verliep. We hadden onze draai gevonden samen.

5. Onzekerheid hoort erbij

Iedere mama komt wel eens een moment tegen waarin ze twijfelt aan haar eigen kunnen. Het is niet altijd makkelijk om eraan te beginnen, maar het went en je wordt er steeds handiger in om je kindje aan te leggen. Ook jouw kindje leert beter aanhappen en drinken.

6. Vraag hulp

Wacht niet te lang met hulp vragen als het je allemaal even te veel wordt of als je er zelf niet uitkomt. Misschien wil je partner of iemand anders wel even helpen om je kleintje te sussen? Misschien heb je wel nood aan de hulp van een lactatiedeskundige? Spring wel kritisch om met advies. Mensen geven vaak goedbedoelde raad, maar die is helemaal niet wetenschappelijk onderbouwd en kan zelfs ondermijnend werken. Er is een verschil tussen een probleem willen oplossen of regelrecht adviseren om af te bouwen en te stoppen. Als je dat zelf nog niet van plan bent als mama, ben je daar niets mee.

7. Investeer in een goede borstvoedingsbeha

Een borstvoedingsbeha kopen doe je beter niet te vroeg. Je borsten kunnen enorm veranderen tijdens de zwangerschap en de eerste weken na de geboorte. Idealiter ga je er eentje passen wanneer je bijna moet bevallen en vraag je deskundig advies aan de verkopers. Er is voor elk wat wils en er zijn best elegante modellen te vinden in de winkel. Een goede beha is de investering waard omdat je hem toch meestal de hele dag draagt, je kan discreet voeden en hij knelt je borsten niet af. 

8. Terug gaan werken? Denk er op voorhand goed over na

Denk op voorhand na wat je in jouw situatie haalbaar lijkt. Moet je al snel terug aan de slag? Heb je nog extra maanden ouderschapsverlof genomen? Neem je lactatieverlof? Ga je kolven? Heb je een plan B bij weinig voorraad? Is je onthaalmoeder, crèche of familie bereidt om afgekolfde melk te geven op vraag van je kindje? Informeer hen hier op tijd over.

Ik vond het een enorme geruststelling dat Toontje (vanaf 16 weken) naar de grootouders kon en dat ze hem fantastisch hebben opgevangen. Hij mocht steeds moedermelk op vraag drinken en dat vond ik als mama heel belangrijk. Bij ons volgende kindje zal de situatie wat anders zijn, want hij (je leest het goed, Toontje krijgt een broertje) gaat voor een aantal dagen naar de crèche. Daarom heb ik tijdens de zoektocht naar opvang op voorhand gevraagd wat hun beleid was rond borstvoeding en afgekolfde melk. Was dat niet ok, dan hadden we een andere opvangmogelijkheid gezocht.

9. Baby’s hebben regeldagen

Ik heb dagen gehad waarin ons Toontje constant wou drinken. In het begin timede ik nog mijn voedingen met de Medela app en daar waren wel eens dagen bij van 8 uur en langer. Dat was even slikken, want ik voelde me een beetje vastgeketend. Het voeden was zowaar een dagtaak geworden! Ik was heel verward en voelde me onzeker. In het boek van Oei, ik groei en op verschillende sites las ik over de regeldagen. Deze komen voor rond de 10 à 14 dagen, 3 weken, 6 weken, 3 maanden en 6 maanden.

Go with the flow en probeer je er een beetje aan over te geven. Maak het je gemakkelijk als het kan en bekijk een leuke serie of lees een spannend boek. Het blijft niet eeuwig duren hoor. Hou alleen op die dagen de klok niet te veel in het oog. Ook kindjes die kunstvoeding krijgen hebben deze regeldagen. 

10. Borstvoeding geven is inspelen op vraag en aanbod

Hoe meer melk je baby vraagt, hoe actiever je borsten melk gaan produceren. Dat geldt ook zo in de omgekeerde richting. Het is niet altijd eenvoudig om hierop in te gaan, maar als je steeds goed afwisselt tussen beide kanten, heb je een goede kans dat het normaliseert. Laat je niet van de wijs brengen door mensen die er een bepaald maximumaantal op willen plakken. Dat werkt vaak contraproductief. Ieder kindje is uniek en jouw melk is exclusief voor dit kleine wezentje bedoelt. Je kan borstkindjes die gevoed worden op vraag onmogelijk vergelijken met kindjes die kunstvoeding krijgen op schema. 

Ik heb zelf raad gekregen om er niet altijd aan toe te geven, borstvoedingsmomenten af te bouwen omdat volgens hen kinderen van een bepaalde leeftijd maar x-aantal beurten kregen of omdat mijn melk toch niet meer goed was. Daar ben je dus niets mee. Ook bij kinderen die flesvoeding drinken kan je inspelen via vraag en aanbod. Geef een beetje minder melk per keer en biedt het flesje terug aan wanneer je kindje hongersignalen vertoont. Op die manier hou je rekening met de natuurlijke maaginhoud van je kindje en ga je het kleine maagje niet nodeloos rekken.

11. Een productiedip

Wanneer je een tijdje borstvoeding geeft kan je al eens een productiedip tegenkomen: je hebt je regels, je kindje vraagt wat minder melk, … Dit kan je opvangen door te powerpumpen of clusterkolven. Kort gesteld komt het erop neer dat je je borsten gaat stimuleren om meer melk aan te maken. Dit doe je met je kolf. Over kolven heb ik ook een paar tips. Deze giet ik in een volgende blog.

12. Borstvoeding geven in het openbaar, geen bezwaar

Het is misschien een kleine angst die je moet overwinnen, maar borstvoeding in het openbaar geven moet kunnen. Je kan misschien een rolmodel zijn voor andere meisjes, zwangere vrouwen en moeders die dat anders nooit te zien krijgen. Doe alsof het de normaalste zaak van de wereld is, want dat is het eigenlijk ook. Of je nu je kind aanlegt of je haalt een flesje naar boven, dat zou niets mogen uitmaken.

Spijtig genoeg bestaat er nog altijd onbegrip, maar hoe normaler we er over doen hoe minder het opvalt. Ik vond het in het begin echt wennen en voelde me soms bekeken. Dat laatste zat misschien meer in mijn eigen hoofd en ik liet dat idee snel varen. Vaak merkten mensen het niet eens dat Toontje bij mij dronk. Het was heel fijn om hieraan toe te geven, want zo kon ik overal naartoe zonder me zorgen te maken of ik wel een geschikte verstopplaats zou vinden voor de voeding. Er waren zelfs mensen die complimentjes gaven en dat deed veel deugd bij een kersverse, vermoeide mama.

13. Wees lief voor jezelf

Een baby of peuter verzorgen gaat gepaard met ups and downs. Borstvoeding geven is soms keihard werken voor je lichaam. Je verdient best verwenmomentjes en voldoende tijd om uit te rusten. Dat is niet makkelijk wanneer je nog bengeltjes hebt rondlopen, maar probeer dan toch eens kordaat tegen dat huishouden te zeggen: “nu doe ik het niet”. Wees ook lief voor jezelf wanneer het niet goed gaat en probeer het dag per dag te bekijken. 

14. Je hebt rechten

Tijdens je zwangerschap ben je beschermd tegen ontslag. Wanneer je afkolft tijdens de werkuren heb je ook rechten. De Belgische wetgeving hier rond kan je nalezen op de site van Kind en Gezin. 

15. Probeer ervan te genieten

Borstvoeding geven is magisch, soms doorzetten, liefde geven, soms moeilijk, eerlijk, soms frustrerend, puur natuur, soms pijnlijk, soms hemels, … Probeer te genieten van jullie bijzondere momentje samen.

Tot slot

Lieve mama’s, je kan ook een fantastische mama zijn die geen borstvoeding geeft, die borstvoeding combineert met kunstvoeding of eentje die sneller gestopt is dan ze zelf zou willen. Je kindje dat bij jou drinkt is iets heel mooi. Borstvoeding is iets uniek, puur natuur en het bevordert de band met je kleintje, maar … er zijn zoveel manieren om jouw kindje te overladen met liefde. Daarom een dikke knuffel voor alle mama’s, want we doen allemaal ons best op onze eigen persoonlijke manier. 

Liefs, Annelies x

Hebben jullie nog ultieme tips of dingen waar ik niet aan dacht? Laat maar komen. 🙂

2 gedachten over “Natuurlijk ouderschap: Borstvoedingstips na 26 maanden voeden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s