Een babyvriendelijk ziekenhuis

Toontje twee weken oud

Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat je in bepaalde gevallen niet veel keuze hebt over de manier waarop je kindje ter wereld komt. Soms is er een geplande keizersnede, duurt de bevalling te lang of krijgt je kindje het moeilijk en moet er snel ingegrepen worden in de vorm van een spoedkeizersnede. Je baby’tje kan te vroeg ter wereld komen of het heeft extra zorg nodig. Maar ook hier maken sommige ziekenhuizen het verschil. 

Er zijn slechts weinig ziekenhuizen in België bekroond met het label “Babyvriendelijk ziekenhuis”. Ik had er nog nooit van gehoord en helaas behoort het ziekenhuis waar ik van ons Toontje bevallen ben tot op heden niet tot dit lijstje. Mijn nieuwe vroedvrouw, Els Truyen wist me erover te vertellen. Zij is verbonden aan het UZA in Edegem waar zij en haar team ook vrouwen begeleiden. 

Bolle buik.

Wat zijn de criteria om het label “Babyvriendelijk Ziekenhuis” te behalen

De info die ik nu deel heb ik letterlijk overgenomen van deze site. Om het BFHI-label (Baby Friendly Hospital Initiative) te behalen, moeten de ziekenhuizen:

  • praktische aanbevelingen inzake borstvoeding in acht nemen
  • de toekomstige ouders, de kraamvrouwen en hun partner correct informeren en begeleiden
  • voldoen aan volgende criteria om het kwaliteitscertificaat te behalen :
  1. Implementeren van de Tien Vuistregels, sleutelpunten om het succes van borstvoeding te bevorderen, promoten en optimaal te begeleiden, 80% van het medisch personeel dient een borstvoedingsopleiding te krijgen;
  2. 75% uitsluitend borstvoeding/12 maanden van bij de geboorte tot aan het ontslag van de baby uit de kraamkliniek;
  3. Mother Friendly care; de fysieke en psychische behoeften van de moeders tijdens de arbeid en de bevalling respecteren;
  4. De begeleiding en ondersteuning voor het veilig bereiden van kunstvoeding voor de niet borst voedende moeders;
  5. De gezinnen beschermen tegen alle commerciële invloeden wat zuigelingenvoeding betreft; het ziekenhuis zal geen vervangingsmiddelen voor moedermelk, zuigflessen of (fop)spenen gratis of tegen verminderde prijs aanschaffen en geen staaltjes van deze producten of van eender welk ander reclame artikel promoten of verspreiden.

BHFI – ziekenhuizen in België

Ik weet niet hoe mijn volgende bevalling gaat verlopen, maar ik heb er alvast meer vertrouwen in nu ik weet dat het ook anders kan. Spijtig dat een bevalling vaak zo “medisch” verloopt terwijl dat helemaal niet hoeft.

Via deze site kan je de volledige lijst van BHFI-ziekenhuizen in België raadplegen.

Hebben jullie ervaring met een babyvriendelijke ziekenhuisbevalling zoals bijvoorbeeld een gentle caesarean sectio (een natuurlijke keizersnede)?

3 gedachten over “Een babyvriendelijk ziekenhuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s