DIY Drakenbrood met pompoenpitten en rozijnen

Een draak van een brood. šŸ˜‰

Drakenbrood met pit

In de lente-zomer editie van het boek Het hele Jaarfeesten waarover ik in een eerder bericht schreef, kwam ik een leuk broodbak idee tegen. Deze blog noemt niet voor niets Knoeien en Groeien, dus ik heb me voor het eerst gewaagd aan echt brood bakken in de oven. Bananenbrood bakken tel ik hierbij even niet mee. Omdat ik niet veel tijd had om alles volgens het boekje te doen, kocht ik een kant-en-klare mix bij Horta waaraan je enkel water moest toevoegen. Maar dat is helemaal ok, want dit boek is ook voor drukbezette mama’s met weinig tijd aldus de auteurs.

Het knoeien kon beginnen. Toontje hielp mee (lees: hij at zoveel mogelijk rozijnen op die hij te pakken kreeg en strooide kwistig de bloem in het rond) en het werd een leuke smosboel in de keuken. We versierden onze draak met extra pompoenpitten en rozijntjes. Het brood was superlekker en ik was er best fier op.

Tem je innerlijke draken

Het bakken van drakenbrood vindt zijn oorsprong in het jaarfeest van Sint-Michaƫl. Ik heb zelf nooit in een Steinerschool gezeten waar de antroposofie met de daarbijbehorende feesten een rode draad vormen doorheen het jaar, maar het leven op het ritme van de seizoenen en de betekenisvolle feesten spreken tot mijn verbeelding.

Draken verslaan moeten we zo nu en dan allemaal doen. We hebben allemaal onze kleine en grote draken te bestrijden. Ik denk maar aan mijn eigen smuldraak of de grotere kwelgeest die me vaak zo onzeker maakt. Angsten onder ogen durven zien en overwinnen, prachtig en eng tegelijk. Er zijn veel dingen waarin ik wil groeien als mens, juf, mama, partner, … maar daar is soms veel moed voor nodig om er effectief iets aan te doen. De herfst met al zijn kleuren, het vallen van de bladeren en de kortere dagen is een ideale periode om naar binnen te keren en nog eens goed naar jezelf te luisteren.

Meer weten?

Voor wie meer wil weten over de jaarfeesten of op zoek is naar inspiratie voor gezellige gezinsrituelen raad ik aan om de boeken Het hele jaar feesten 1 en 2zeker eens te lezen. Ik heb hier ook nog een boek dat al een tijdje in de kast staat te wachten: “De kracht van kwetsbaarheid” van BrenĆ© Brown. Als ik de flaptekst mag geloven, dan past dit boek helemaal binnen het thema. Wanneer ik het (eindelijk) uitgelezen krijg laat ik zeker weten of het de moeite is.

Liefs, Annelies x

Hebben jullie al eens een drakenbrood gebakken? Dit is echt super lekker in combinatie met verse pompoensoep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s