
De Sint is bijna in het land en tijdens die magische periode kan je er niet omheen. Buiten overheerlijke speculaas en mandarijntjes die overal naar je toe lijken te schreeuwen hoe lekker ze wel niet zijn, is er ook die magnetische kracht van spel en speelgoed. Ergens in mij zit nog steeds dat kleine meisje met een fascinatie voor al dat moois. Ik beken: ik kijk nog steeds super graag in speelgoedboekjes, maak graag lijstjes voor Toontje en ik ga echt graag naar speelgoedwinkels. Ik vind het fijn om op de hoogte te blijven van het huidige speelgoedaanbod.
Wil dat zeggen dat ik alles spiksplinternieuw wil en hier massa’s speelgoed in huis heb? Helemaal niet … en dat is ook niet de bedoeling. Liever een kwalitatief aanbod, dan een berg spullen waar niet naar omgezien wordt. Zo stuitte ik op een artikel dat draaide rond de schijf van vijf.
Heb jij al gehoord van de schijf van vijf?
Toen ik deze naam voor het eerst tegenkwam dacht ik eerder aan een zoveelste nieuwe dieetrage, maar het gaat dus over spelen en speelgoed. De schijf van vijf is ontwikkeld door Marianne de Valck. Zij heeft zich gespecialiseerd in het onderwerp en heeft haar eigen adviesbureau. Marianne stelt dat kinderen zich ontwikkelen door te spelen en niet andersom. Daarom hebben ze nood aan speelgoed dat hen uitdaagt, maar ook niet te ver van hun kunnen ligt.

Een optimale ontwikkeling voor ieder kind
De schijf bestaat uit vijf aandachtspunten bij het aanbieden van spel en speelgoed. Wanneer je ervoor zorgt dat je een gevarieerd aanbod in huis hebt, help je je kind om zich optimaal te ontwikkelen.
- Creatief: knutselen, schilderen, tekenen, verkleden, je eigen verhalen verzinnen. Hierbij is het proces veel belangrijker dan het product. Het hoeft niet af te zijn, zolang het maar prikkelt en uit het hart komt.
- Constructief: torens bouwen, iets in elkaar zetten, een plan uitvoeren, puzzelen, … Hier is de prestatie veel belangrijker en worden de handen aan het werk gezet.
- Cognitief: het hoofd wordt uitgedaagd met educatief speelgoed waarbij je iets gaat leren zoals programmeren of waarbij je gaat spelen met verstand. Ook Smartgames zijn hiervan een goed voorbeeld.
- Sociaal: dit speelgoed draait rond samenwerken en leren van elkaar door vb. gezelschapsspelletjes, maar ook kringspelletjes of het bekende één tegen allen horen in dit rijtje thuis.
- Motorisch: bewegen is hier de boodschap. Dit kan op allerlei manieren denk maar aan: fietsen, touwtje springen, spelen met de bal, springen, balanceren, … Ook circusmaterialen zoals jongleerdoekjes of een diabolo nodigen uit om al die spieren eens goed zijn werk te laten doen.

Overlap
Bij veel spelletjes en speelgoed overlappen deze aandachtspunten elkaar. Zo kan je samen (sociaal) een kasteel maken van karton (constructief) dat je schildert (creatief) en waarin je de spannendste verhalen tot leven wekt. (sociaal) De hofnar komt en doet zijn zotste trucjes (motorisch) en hij daagt de andere kinderen uit om een spannend raadsel op te lossen. (cognitief)

Oei, kost dat niet veel?
Het is zeker niet de bedoeling om een berg nieuwigheden in huis te halen of enkel maar dure spullen te kiezen. Het gaat er om dat je je kind alle kansen biedt om te leren via spel. Dat kan even goed met tweedehands spullen en “WKM” oftewel waardevol kosteloos materiaal zoals: karton, eierdoosjes of kurkenstopjes die je bijhoudt. De natuur biedt ook heel wat mogelijkheden die uitnodigen tot verrassend spel.

Tips
Een leuk initiatief zijn bijvoorbeeld de speelgoedboxen van Puur Plezier die je kan huren en waarbij je steeds een leuk ontdekpakket op maat van je kind in huis krijgt. Het is duurzaam, verrassend en je verkleint de speelgoedberg.
Het boek van Paulien de Smet voor Lannoo en Mama Baas – Mijn peuter speelt! 60 spelletjes voor kinderen van 1 tot 3 jaar is er eentje dat ik alvast op mijn eigen lijstje zet. Je hebt trouwens tal van leuke boeken om jonge en oudere kinderen uit te dagen. Google er maar eens op los. 😉
De regel van vier voor cadeautjes
Sommige ouders houden zich aan de regel van vier voor cadeautjes wanneer ze speelgoed kopen voor hun kind. Concreet wil dat zeggen dat ze bijvoorbeeld voor een verjaardag hun kind de volgende dingen geven:
- Iets wat je kind graag wil.
- Iets wat je kind nodig heeft.
- Iets wat je kind kan dragen.
- Iets wat je kind kan lezen.
Ik heb deze regel nog nooit strikt toegepast, want sommige dingen kosten nu eenmaal meer dan andere en je bent niet altijd van plan om een bom geld uit te geven aan elke gelegenheid. Toch vind ik het een leuk ideetje om te delen en misschien dat we hier later wel mee aan de slag gaan. Wanneer je dus merkt dat je kind weinig passend speelgoed heeft waarmee het cognitief wordt uitgedaagd, kan je misschien op zoek gaan naar een leuke puzzel of een Smartgame. Staat dit niet op het lijstje van zoon- of dochterlief, dan hoort dit eerder bij “something they need”. Het kan evengoed zijn dat je een drinkbus of dergelijke voor je kindje gaat kopen die het op school kan gebruiken.

Hebben jullie nog leuke spelideetjes of speeltips?