DIY Een peg doll speelgoed Sint

Peg doll Sint vilten
peg doll Sint

Peg dolls

Ik had ze al een tijdje liggen, die leuke houten peg dolls oftewel kegelpopjes. Je kan er echt alle kanten mee op en je vindt ze in allerlei vormen en maten. Je kan ze gewoon naturel houden, beschilderen, beplakken, … Als je eens op Pinterest gaat kijken dan sta je versteld wat voor moois mensen allemaal verzinnen. Ik kwam al bruidsparen, families, fantasiefiguren en nog veel meer leuks tegen.

Met de Sint in aantocht besloot ik dat het een leuk idee was om een mini-Sint in elkaar te knutselen voor ons Toontje om mee te spelen. Het patroontje ineen steken was even een uitdaging en wanneer het echt op punt staat wil ik het graag delen.

Wat heb je nodig?

 • een peg doll (ik vond de mijne bij De Banier, maar je vindt ze ook online in allerlei varianten)
 • kwalitatieve vilt (anders steek je hem gemakkelijk stuk met je naald en dat zou spijtig zijn, ook deze vond ik bij De Banier)
 • een schaar en naalden voor af te spelden
 • naaigerei en draad
 • losse wol voor de baard
 • prikviltnaald voor de baard (je kan ook wel zonder afhankelijk wat voor soort baard je wil maken)
 • doorzichtige knutsellijm (best niet het witte spul dat ze in de klas dikwijls gebruiken)
 • optioneel voor het sierrandje aan het kleed van de Sint: haakgaren of borduurgaren
 • kleurpotloodjes

De festonsteek

Het is een eenvoudige steek die je snel te pakken hebt. Op deze site vind je een hele duidelijke uitleg als je zelf aan de slag wil gaan. Voor dit projectje heb je deze steek nodig.

Stap 1: Het lijfje bekleden en de mantel maken

 • Na een beetje meetwerk heb ik het kleed in elkaar geflanst. Je kan hiervoor best papier gebruiken. Ik ben er zelf nog niet helemaal tevreden over, dus daar wordt nog aan gewerkt.
 • Met haakgaren maakte ik onderaan een sierrandje. Dat deed ik ook d.m.v. de festonsteek. Dat sierrandje doe je er best aan vooraleer je het kleed langs de zijkant dicht festonneert. Ik trok het kleed goed en ik deed een klein beetje lijm aan de achterkant van het houten popje en het viltje zodat het zeker zou blijven zitten.
 • Aan het rode manteltje maakte ik een sierboord van een vosbeige stukje vilt. Dat naaide ik vast met naaigaren en een gewone rijgsteek. Zoals je ziet had ik het pas later beslist dat ik die toevoeging wou doen, omdat ik het rode manteltje anders te simpel vond qua kleur.
 • Ik zorgde ervoor dat het manteltje ook aan de bovenkant vast gefestonneerd werd aan het witte kleed. Dat is eigenlijk best te doen met een fijne naald.

Foto’s van stap 1:

Stap 2: De baard, de mijter en het gezichtje

 • Ik pakte een paar plukjes wol en een prikviltnaald. Deze naald is bijzonder omdat hij weerhaakjes heeft die de wol bijeenhouden. Je kan er als het ware mee boetseren. Als je dit niet hebt, dan kan je de wol toch nog zodanig vastlijmen met je knutsellijm dat je een soortgelijk resultaat bekomt.
 • Voor de mijter maakte ik eerst een hoofdband uit de vosbeige vilt. Daarna knipte ik twee identieke stukken rode vilt uit in mijtervorm.
 • Vervolgens nam ik één van de rode mijterlapjes en festonneerde ik er met gele vilt een kruis op.
 • Wanneer dit klaar was bevestigde ik het tweede rode mijterlapje aan het eerste lapje zodat je mijn steken niet meer zou zien aan de achterkant. De mijter maakte ik op dezelfde manier vast aan de hoofdband.
 • Met knutsellijm kleefde ik de hoofdband met mijter stevig vast aan het bebaarde hoofdje.
 • Ik gebruikte gewone kleurpotloodjes voor de oogjes, een beetje wangenrood en een neusje.

Foto’s van stap 2:

Veel knutselplezier! x Liefs, Annelies

Wil je nog meer leuke viltprojecten zien?

DIY Speelgoed vilten voor in het keukentje

DIY Een seizoensslinger voor de herfst

Boekentip: Pippa en Pelle en DIY kabouters vilten

Boekentip: Eefje Donkerblauw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s