DIY zaadbommen voor blije bijen

Ook een zaadbom deze zonnebloem šŸ˜‰

Het is weer eventjes geleden dat ik nog iets gepost heb en dat heeft alles te maken met onze twee lieve kereltjes hier thuis. Onze dagen zijn goedgevuld met een veelvoud aan liefde, wassen en opruimen. Al zien we die twee laatste dingetjes ook al wel eens door de vingers. šŸ˜‰ Laatst zag ik op het web een superleuke Ć©n natuurvriendelijke DIY die ik zelf uitprobeerde en die ik jullie niet wil onthouden.

Wat heb je nodig?

 • oud papier
 • een kom
 • kokend water
 • blender of staafmixer
 • voedingskleurstof naar keuze
 • bloemenzaad (kies bij voorkeur een mix van bijzonder-bij-vriendelijke-bloemen)
 • oude handdoek
 • keukenrol of dweil
 • uitsteekvormpjes (je kan ook gewoon bolletjes maken als je dat niet hebt)

Hoe ga je te werk?

 1. Scheur het papier in piepkleine stukjes. Ik gebruikte twee reclamefoldertjes.
 2. Giet kokend water over het papier.
 3. Kleur het water en het papier met voedingskleurstof. Meng en laat het goed intrekken. Je kan dit gerust een paar uurtjes laten staan.
 4. Doe het papje in de blender of gebruik een staafmixer om alles nog eens goed fijn te malen.
 5. Roer de bloemenzaadjes door het papierpapje.
 6. Leg alvast een handdoek of dweil klaar en je uitsteekvormpjes.
 7. Neem een schep en duw de papiermassa in een vormpje.
 8. Duw heel hard op het mengsel zodat het water in de handdoek of de dweil kan trekken.
 9. Leg de vormpjes te drogen op de keukenrol.
 10. Na een lange dag drogen (misschien gaat het buiten in de zon wel sneller) kan je deze leuke zaadbommen cadeau geven of lekker zelf gebruiken tijdens een wandeling. Zoek een gepast plekje uit en laat de natuur haar werk doen.

  Veel plezier!

Bijenhelden breken uit!

Van zondag 30 mei tot en met zondag 6 juni 2021 gaat de 8ste editie van Week van de Bij van start met als thema ‘Bijenhelden breken uit!’ De aftrap wordt gegeven met een bijenfietstocht vanuit het Openluchtmuseum Bokrijk in Genk. Deze en andere nuttige insecten hebben het moeilijk om voedsel te vinden door de verstening en kunstvergrassing van onze tuinen en openbare ruimtes.

De campagne wil gemeentebesturen, bedrijven en burgers aanmoedigen zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen. Zo kunnen minder beton en meer bloemen, planten en bomen zorgen voor meer voedsel voor bijen. Neem ook zeker eens een kijkje op de website van de week van de bij voor nuttige tips en info. Ik schreef een tijdje terug ook een stukje over het belang van groene speelplaatsen voor kinderen. Daar worden ook de bijtjes blij van.

Liefs, Annelies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s