DIY paardenbloemkoekjes met citroen

Wat moet ik toch met al die paardenbloemen?

Ik vraag het me dikwijls af. Onze koppige kleine zonnetjes in de tuin die zoveel aantrek hebben van bijtjes, ik heb ze even vaak vervloekt als bewondert. Met hun penwortels gulzig en diep in de aarde verscholen, hun quasi niet te stoppen expansiedrang en hun dromerige pluizenbollen of dandelions zoals ze dat in het Engels zo mooi kunnen zeggen. Je moet het ze nageven, evolutionair gezien is de paardenbloem of pisbloem wel een heel succesvol plantje. De wortel kan tot 15 jaar overleven. Ze zijn goud waard voor hongerige insecten én ook voor de mens volledig eetbaar. Daar wou ik meer over te weten komen dus ik ging op zoektocht.

paardenbloemkoekjes met citroen
paardenbloemkoekjes met citroen

Geneeskrachtig kruid met een betwijfelbare reputatie

Alle delen van de paardenbloem zijn eetbaar en medicinaal las ik op talloze sites waaronder Wikipedia en kruidig leven.be.

 • De bittere wortel kan je roosteren en daarvan kan je een koffie surrogaat maken. Dit is goed voor je spijsvertering, om gifstoffen af te voeren en om je hormonale balans in orde te brengen.
 • Van het blad kan je thee maken die vochtafdrijvend werkt, vandaar de bijnaam pisbloem. Paarden zijn er ook verzot op, dus vandaar de naam paardenbloem.
 • De bloem zelf bevat veel nectar. Ze behalen zelfs de hoogste nectarscore van 5 op de schaal van 1 tot 5. In vroegere tijden maakte men hier een soort gelei of arme mensen honing van omdat echte honing van de bijen veel exclusiever en duurder was. Ook limonade maken van paardenbloemen is één van de mogelijkheden. De bloem bevat de stof lecithine die je helpt om je cholesterol laag te houden en ze is heilzaam voor hart en bloedvaten.

Ik ben toch een beetje onder de indruk van ons “onkruid” en al die vergeten kennis van de natuur. Strikt gezien is de paardenbloem dus geen onkruid, maar heeft het deze negatieve benaming gekregen omdat het zo’n neiging heeft tot woekeren. Daarom ging ik op zoek naar leuke receptjes om eens iets nieuws uit te proberen.

Paardenbloemkoekjes met citroen: het recept

Ik kwam talloze recepten tegen op het web om paardenbloemen te verwerken en mijn oog viel op een leuk recept van craftinvaders.co.uk. Ik paste het recept lichtjes aan en het resultaat zelf vind ik best lekker.

Wat heb je nodig?

 • 20 à 30 verse bloemen
 • 125g zachte boter
 • 100g suiker of 50 g stevia
 • 1 ei
 • 1 citroen
 • 180 g (volkoren) bloem
 • 20 g maizena
 • 1/2 pakje bakpoeder (ik vermoed dat het ook zonder kan)

Aan de slag

Stap 1: Ga naar een mooi weilandje waar niet te veel hondjes komen (of misschien heb je ook wel zo’n bloemenzee in je eigen tuin?) en kies een twintigtal bloemen uit. Kinderen zullen dit super leuk vinden. Opgepast, bij regenweer doen ze al snel hun bloemblaadjes dicht en ook ‘s avonds gaan de bloemen tegen een bepaalde tijd rusten. Geef insectjes de kans om weg te kruipen en laat de bloemen eventueel een tijdje liggen op een droge plaats buiten. Je kan ook meer plukken ter decoratie.

Stap 2: Op naar de keuken. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Verwijder zo veel mogelijk groen, want dat smaakt bitter. Je hoeft de bloemen niet per se te wassen, omdat je dan ook veel van de zoete nectar wegspoelt. Vertrouw je het niet helemaal? Spoel ze dan toch eventjes met wat water.

Stap 3: Hou de blaadjes nog even opzij. Rasp de citroenschil en pers hem uit. Meng alle andere ingrediënten in een kom en mix goed zodat je een kleverige massa krijgt.

Stap 4: Voeg nu de bloemblaadjes en het citroenraspsel toe en roer ze doorheen het deeg.

Stap 5: Neem een bakplaat bekleed met bakpapier en schep hierop telkens een lepeltje deeg totdat je kom leeg is.

Stap 6: Bak een kwartiertje in de oven en laat ze even afkoelen. Smakelijk!

Een gedachte over “DIY paardenbloemkoekjes met citroen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s