Brief aan ons Nilske – Voor jouw eerste verjaardag!

Lief Nilske,

Aan de vooravond op Maandag 17 januari 2022

Wanneer ik dit schrijf lig jij gezellig bij mij in bed en mag je weer eens helemaal ons kleine baby’tje zijn. Ik geniet van je warme lijfje tegen het mijne. Oh wat hou ik van jouw bolle wangetjes en je zweetkrulletjes. Wat hebben je bambi-oogjes toch van die prachtige, lange, donkere wimpers. Ik ben helemaal verliefd op je knuffelbuikje en die forse spekbillekes die toch zo heerlijk zacht zijn. Ik stop je het liefst nog in een doosje, maar dat kan natuurlijk niet.

1 jaar: een mijlpaal net zo wonderlijk als bij grote broer Toon. Het blijft een bijzonder iets wanneer je niet meer over weken spreekt, maar over maanden begint, laat staan wanneer dat eerste jaar eraan komt. De eerste dagen leek dat zo veraf en nu is het daar ineens. Ik vind het fijn dat je dit later terug kan lezen.

 • Samen wakker worden, niet midden in de nacht natuurlijk, maar ’s ochtends vind ik zalig. Wanneer jij met je oogjes knippert en klaar bent om aan de dag te beginnen schenk je ons een schitterende glimlach waar een tandpastamodel nog een puntje aan kan zuigen. Je rekt je uit en begint in je slaapzakje op iedereen te klimmen, je hoofdje te leggen en kusjes te geven. “Aaaaaaaaaaahj!”, glunder je.
 • Jij bent heel vinnig en lekker gevaarlijk. Grote broer bleef vaak nog rustig op de mat zitten, maar dat is niet aan jou besteed. We hebben op dit moment geen seconde rust. Je kon al snel kruipen en ook met het optrekken aan voorwerpen of mensen was je er als de kippen bij. Nu ben je volop aan het experimenteren met handjes loslaten en eerste stapjes, klimmen op trapjes (mijn hart!) en gaan staan. Klimmen lukt goed, maar ergens veilig weer af geraken is een ander paar mouwen. Het is oppassen geblazen, maar wij zien je ook heel graag bezig. Alles is interessant voor jou en de wereld wordt langzaam maar zeker groter.
 • Je hobbelt heel ons huis rond met alle “rollators” die je vindt: de werkbank en de hoogtewerker van grote broer zijn ideale hulpjes. Ok, dat vind jij toch. 😉 Om ergens te geraken doe je echt alle moeite van de wereld. Zo schuif je met stoelen, cross jij achter de poppenbuggy die lekker snel gaat en duw je de zebra-looptrainer triomfantelijk vooruit tot hij ergens klem zit en papa of mama moeten komen helpen.
 • Je hebt net als Toontje vroeger een vaatwasmachine-obsessie. Van zodra iemand dat ding opent treedt onze superkruiper in actie. Je weet heel goed dat je er niet aan mag komen, maar je blijft het een goed idee vinden om erop te klimmen. Wanneer ik je dan een pot of pan geef met een houten lepel ben je al snel afgeleid.
 • Je zegt: “nee-nee-nee”, “ja-ja-ja”, “mama”, “papa”, “aai” en “bal”. Jouw stemmetje doet ons helemaal smelten. Dan kijk je ons met pretoogjes aan omdat je weet dat we je verstaan. Heerlijk!
 • Nog meer heerlijks: jij kan echt al zo lief knuffelen. Wanneer je je mollige armpjes rond papa’s nek slaagt of me spontaan een kusje geeft … Zo’n momenten zijn goud waard. Ja, jij bent een echte papa-man. Dat komt voor mama dan weer goed uit, want Toon is nog steeds een echte mama-plakker.
 • Je doet “bravo” met je handjes en bij “hip hip hoera” steek jij je armpjes heel hoog in de lucht, gevolgd door een worp naar achteren. Ik vind het grappig om te zien dat je ons nu echt gaat nadoen op je eigen manier: wc-papier pakken en in het toilet willen doen, jouw eettafelblad willen poetsen met een stukje keukenrol of je slabbetje, boekjes “lezen” en “opruimen” (lees: alles uitladen).
 • Jij lust zowat alles wat we je voorschotelen. Dat is misschien nog typisch baby, maar dat valt me reuze mee. Je bent echt verzot op: yoghurtjes, geraspte appel, druifjes, mandarijntjes, bokes, frietjes (oepsie) en je lust ook graag kaas, gestoomde worteltjes en tomaatjes.
 • Het gaat goed in de crèche en daar ben ik zo blij voor. Je bent een nieuwsgierig kindje en de juffen van “de baby-Dolfijn” zoals Toon de opvang kent, zorgen voor een warm gevoel. Het is een grote geruststelling dat het zo meevalt. Wanneer ik je afzet zijn er soms nog traantjes, vooral als het daar vrij druk is. Dat begrijp ik maar al te goed, maar die gaan snel weg en dan ben je er weer helemaal klaar om aan je Dolfijn-dagje te beginnen.
 • Ik ontwaar een juf Roos fan in de dop als ik je zie meeveren met “alle eendjes” of “hop, paardje, hop”. Je houdt van liedjes, muziek en zingen. Wij zingen veel nonsens liedjes en die vallen voorlopig nog in de smaak.
 • Je bent verzot op: grote broer, de werkbank van grote broer, het boormachine van grote broer, Duplobouwsels van grote broer, het graafmachine van grote broer, de autootjes van … eigenlijk alles waar Toon graag mee speelt. Grote broer kan daar meestal mee om, maar soms moeten papa en mama wel eens ingrijpen. Wanneer de gevleugelde woorden: “Nils, je bent een pruller en een afpakker!” door de kamer schetteren weten we hoe laat het is. Ach ja, zo groot is die grote broer nu ook nog niet he. Jullie meningsverschillen duren nooit lang, want daarna spelen jullie weer mooi door en met elkaar.
 • Je moest eens weten hoe graag die kleuterbroer jou nu al ziet lieve jongen. Hij is bezorgd als je weent, hij is eigenlijk vrij voorzichtig voor jou en hij deelt zijn koekje. “Wij moeten de juiste baby meepakken he, mama!”, als we jou gaan halen in de crèche. Jij op jouw beurt wordt heel wild als je Toon ziet. Je begint te lachen, wil op hem kruipen en hem aaien. Meestal verloopt dat tafereeltje heel vredevol als mits een beetje hulp van papa of mama. Grote broer heeft immers heel interessant haar om eens goed beet te nemen en hij houdt niet zo van babyzever op zijn kleertjes.

Ik heb gisteren een interview afgenomen met jouw Grote Broer van 3,5 en dit is wat hij over jou te zeggen heeft:

Wat vind jij van Nils?
- Mooi.
Wat kan kleine broer al goed?
- Staan en die kan ook al kruipen.
Wat vind jij leuk aan kleine broer?
- Zijn hoofdje.
Wat doe jij graag met kleine broer?
- Spelen.
Welk spelletje speel jij graag met kleine broer?
- Ik zeg van "eh eh" dat hij niet naar gevaarlijke dingen gaat. Dat speel ik graag met Nils. Dat zeg je soms als een baby naar het stopcontact gaat. Of "NEE!", mama.
Wat vind jij niet zo leuk?
- Dat Nils afpakt.
Wat doe jij dan?
- Dan zeg ik eh eh.
Waar word jij blij van?
- Dat Nils niet afpakt.
Wat doe jij nog graag met Nils?
- Een spelletje spelen. Van de blokjesdoos.
Vind jij Nilske lief?
- Ja, ik hou van Nilske.
Wat is Nilske nog?
- Een baby, een kapoentje, een ruziemakertje (die zegt: ik wil het speelgoed), ik verzorg Nils.

Je bent het weer, je doet het weer, kleine lieve Nilsiebol. Je zet ons huis overhoop en ons hart in vuur en vlam. Groei, ontdek, lach en geniet maar lieve jongen. Je bent zo mooi! Wij zijn stapelgek op jou!

Dikke knuffel van je mama x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s