Kleuterklap

Je weet dat je een kleuter in huis hebt als je kind geen seconde zwijgt en ineens vragen begint te stellen als: “Waarvan komt water?” en “Hoe komt chocolade gemaakt?” Als de eerste vragen eenmaal gekomen zijn ben je vertrokken en kan je je aan een spervuur verwachten. Als je er goed over nadenkt is dat een fantastische nieuwe ontdekking voor zo’n manneke van drie. Onze onderzoeker beseft dat dingen zoals pakweg een brood of een wortel niet zomaar floep uit de lucht vallen. Er gaat een heel proces aan vooraf en dat vindt hij reuze interessant. De belevingswereld is sterk uitgebreid en de gaten worden netjes opgevuld met een weelderige stroom aan fantasie. Wij kijken dus tegenwoordig niet alleen naar “van bouwen” en de eeuwige “liedjes van juf Roos”, maar ook naar de filmpjes van pakweg Het Klokhuis. “Waarvan komt brood gemaakt?” en ook het chocoladeletter filmpje met de cacaobonen blijken echte toppers. Een lopende band, een enthousiaste reporter en machines die wel lijken te toveren zijn het ideale recept om de verbeelding te prikkelen.

Angsten

Onze kleuter probeert zijn wereld te begrijpen en als onze uitleg niet voldoet verzint hij er de rest graag bij. Die grenzeloze fantasie is vaak heerlijk om te aanhoren, maar tegelijkertijd zijn voor ons manneke sommige dingen die hij moeilijk kan vatten vrij angstaanjagend. Om een voorbeeld te stellen: het coronagedoe. Wij zijn er niet zoveel over bezig in Toon zijn bijzijn (dat proberen we echt), maar uiteraard vangt hij het één en ander op en daar maakt hij zijn eigen verhaal van. Bij Toon is dat het volgende: de corona (voor hem een soort persoon) die komt zomaar in huisjes en pakt alles af. “De corona zegt altijd nee! Dat mag niet van de corona!” aldus Toon in tranen. Die fantasie gaat soms zo ver dat er denkbeeldige kindjes of “de corona” in huis komen die “kapoene dingen” doen. “Ik mag geen boterhammekes eten van de corona!“, roept onze kleuterzoon helemaal overstuur. Dan kan je je best doen om het uit te leggen hoe de vork aan de steel zit, maar dat kleuterhoofdje gaat daar niet in mee. Voor hem is dit echt zo. Die angst is op dat moment zo reëel, dat het niet respectvol zou zijn om hem niet serieus te nemen. Wij gaan er dus niet fel tegenin en laten hem vaak in zijn wijsheid. Het komt wel mettertijd denk ik dan.

Quoters

Die heerlijke cocktail aan fantasie zou je zo willen bottelen om er later terug van te kunnen genieten. We kregen dit leuke boek “Quoters, verzamel de gouden uitspraken die je koters maken” cadeau bij Toon zijn geboorte, maar het duurde een hele tijd vooraleer we er effectief iets in konden schrijven. Het boekje lag echter niet te ver in de kast verstopt en daar ben ik heel blij om. Natuurlijk kan je elk schriftje gebruiken of een note in je gsm bewaren, maar zo’n bijzonder boekje nodigt natuurlijk wat meer uit om het effectief ook neer te pennen.

Enkele grappige quotes van onze peuter naar kleuter:

 • Papa vraagt: “Hoeveel jaar is mama?” Toon: “Oudjaar!”
 • Mama heeft pijn aan haar rug. “Ik wil mama maken met een beiteltje want mama is kapot. Grote broer kan mama heel voorzichtig maken met de zaag en een beiteltje.”
 • We zijn op vakantie in de bergen en we moeten drie verdiepingen hoog klimmen in het hotel. Mama: “Toon, wil jij een handje? Toon: “Nee, moeilijk gaat ook!”
 • Papa ziet dat Toon een zware zak draagt: “Amai Toontje kan jij dat heffen? Dat is kei zwaar!” Toon: “Ik ben een zware jongen.”
 • Tijdens de terugrit uit Zwitserland. Toon met een serieuze frons: “Ik kan het zwart donker nog niet zien. Bijna! Eerst is het wit donker, dan is het roos donker, blauw donker en dan pas zwart donker.”
 • Terug thuis van vakantie. Toon: “Bij oma zijn de bergen plat.”
 • “Later word ik mama en juf!” (Heb ik al eens vermeld dat Toon een moederskindje is?)
 • “Het is koffiekoekendag!” (Dat kan op elke dag van de week gezegd worden)
 • “Het licht brandt aan als het donker is.
 • “Dat is papa zijn onhandigheidsbril.” (veiligheidsbril)
 • “Ik word stillekesaan 100 jaar!”
 • “Dit is de bosmaaier.” Toon wijst naar mama’s scheermesje.
 • In de winkel: “Die mevrouw mag niet aan mama haar kleed prullen want dan moet oma dat weeral maken met haar naaimachine.”
 • De Sint is een onuitputtelijke bron van adoratie en inspiratie. Toon: “Sinterklaas heeft lang geoefend om jarig te zijn.”
 • “Sinterklaas brengt allemaal dessertjes.”
 • “Mijn stemmetje is moe en daarom kan ik geen sla en tomaatjes eten.”
 • “Kom Toontje, we gaan brood halen”, zegt papa. “We gaan ook de vriendjes van het brood halen, dat zijn de koffiekoeken”, glundert Toon die klaarstaat met zijn zakje.
 • “Mama, die cake wil in mijn mondje zijn!”
 • “Mama, het tv’tje mist mij en wil zien van: waarvan komt brood gemaakt?”
 • “Nils krijgt melktanden en pastatanden!”
“Quoters, verzamel de gouden uitspraken die je koters maken”

Liefs en als jullie zo’n babbeltjes in huis hebben: schrijf het op! Het is zalig om later terug te kunnen lezen. 😉

Een gedachte over “Kleuterklap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s