Van de giraffen- naar de bijtjesklas

Dit schooljaar waagde ik weer de overstap: ik veranderde van klas. Dit simpele zinnetje maakt dat ik voor het elfde jaar op rij geen twee jaar achtereen hetzelfde doe. Van klas veranderen doe je natuurlijk niet in je eentje. Mijn collega van het eerste was na tien jaar “maan, roos, vis” dringend toe aan wat anders, dus op vraag van haar en mijn directeur hebben we gewisseld. Op dit moment geef ik dus les in het eerste leerjaar en leren we lezen met Zoem de bij, vandaar de bijtjesklas. Mijn giraffenklas in het tweede heb ik voor de tweede keer in vijf jaar met toch een beetje pijn in het hart vaarwel gezegd. Ik had allerlei toffe materialen aangekocht in de loop der jaren die ik nu dus niet meer kan gebruiken, maar zo gaat dat nu eenmaal. Mijn zoontjes zijn er in ieder geval heel blij mee. Het is een feit dat ik deze blogpost begon te schrijven eind augustus! Jullie kunnen je dus al wel inbeelden dat de voorbije maanden goedgevuld waren.

Een kleine historie

In de vroege jaren 10, laat het me maar zo oud doen klinken, ben ik begonnen als muziek- en poëzie juf voor een stuk of 18 klassen van derde kleuterklas tot en met het zesde. Oh wat had ik vaak het gevoel dat ik in mijn blootje stond. Na bergen opzoekingswerk filterde ik leuke lessen uit een gigantische hoop kaften, boeken, cd’tjes, en allerhande websites. Het was echt trial and error dat semester, maar een ongelooflijke kans om bij te leren. Pas afgestudeerd en “boem pats, trek je plan!” was toen het devies. Er was geen lerarenplatform of uren voor begeleiding van pas afgestudeerde leerkrachten. Je moest zelf actief op zoek gaan naar werk en de website van de VDAB uitpluizen naar vacatures die dan hopelijk nog niet ingevuld waren. Ik stuurde circa 200 brieven per post (handgeschreven enveloppen want dat werd toen aangeraden) naar alle scholen in de buurt en bij mijn favorietjes ging ik persoonlijk mijn cv afgeven. Toen ik het jaar erop 200 mailtjes met mijn cv verstuurde ben ik eens even verwijderd van mijn account omdat ze dachten dat ik een spammer was. Meermaals belde ik vruchteloos naar een school omdat de vacature nog online stond en al wel ingevuld was, maar eind augustus was het raak. Ik mocht dus beginnen als muziekjuf in Lier.

Mijn eerste loon kwam er na drie maanden werken en dat was dan ineens een aardig sommetje bij elkaar. Er volgde een periode van korte interims die me steeds voor verrassingen brachten: een uniformschool in Antwerpen waarbij de trein-tram-winter combinatie meermaals voor stress zorgde tot een school op wandelafstand van mij thuis. Overal hoopte ik op meer uren, die toch niet vrij waren. In de meeste scholen werd ik hartelijk ontvangen en in andere leraarskamers ging het er zacht uitgedrukt wat stroever aan toe en bleef ik een buitenstaander. Wat me die eerste drie jaar opviel was hoe groot het verschil was met wat we leerden in de opleiding. Ik vond het altijd al wat absurd om studenten punten te geven voor één luttel lesbezoekje. Als dat dan tegenviel had je eigenlijk maar weinig kansen meer. Het eerste jaar lager onderwijs was dus een echte afvallingskoers en dat is het nog steeds merk ik. Ondertussen is er weeral een hele hoop ten goede en ten kwade veranderd hoor ik van pas afgestudeerde collega’s.

Na drie jaar in zo’n 25 scholen (soms maar voor een korte vervanging van een dag) ben ik terecht gekomen in mijn huidige school. Daar heb ik in elke klas lesgegeven als vervangjuf en momenteel ben ik aan het hopen op de laatste uren voor ik volledig vastbenoemd ben. Ik mag van geluk spreken dat ik dus vrij snel in mijn school terecht gekomen ben en van het ene jobje naar het andere kon huppelen. Ik kon vaak proeven van een echte klas, maar die moest ik steeds afgeven. Nu hoop ik luidop op alvast een tweede jaar in het eerste leerjaar zodat ik ook de kans heb om te schrappen, te verbeteren en bij te schaven.

Wat deed ik zoal in de zomervakantie?

 • Juli
  – Op Smartschool de overgangsbespreking van mijn oud-leerlingen invullen die naar het derde leerjaar vertrekken en andere administratie van het tweede afronden.
  – Veel documenten van het tweede leerjaar uitwisselen via One Drive met mijn wisselcollega die op haar beurt ook heel veel materiaal van het eerste deelt. Danku!
  – De bestellingen die al aangekomen zijn met mijn collega’s checken en opbergen.
  – De toestand van het lokaal en de kasten bekijken en een eerste klasplan maken.
  – Het lokaal van het tweede leerjaar op het eerste verdiep volledig opruimen: alles van de muren en al mijn persoonlijke spullen verhuizen naar de benedenverdieping. Hier mogen de banken gelukkig in de hoek van de klas blijven staan.
  – Samen met mijn parallelcollega de twee lokalen van het eerste leerjaar volledig ontruimen en alle banken, kasten, dozen, speelgoedbakken en noem maar op in de gang zetten. De poetsdienst zet elk jaar een nieuwe glanslaag over het linoleum en dat klusje komt helaas dus jaarlijks terug. Ik hoop stiekem op een andere vloer in de toekomst waardoor dit niet meer nodig is. In het tweede leerjaar was die eenvoudige stenen vloer.
  – De nieuwe namenlijst doornemen en op basis daarvan de naamkaartjes voor aan het bord en de banken maken en lamineren.
  – Handleidingen voor wiskunde, wereldoriëntatie en taal kopiëren en thuis aandachtig doornemen.
  – Al wat materialen verzamelen voor de meet- en weeglessen.
  – Een eerste opzet maken van de weekplanning op Smartschool: zwemweek/niet-zwemweek en alle vakken controleren of ze genoeg aan bod komen per week.
  – Etiketten maken voor de nieuwe werkschriften.
  – De turnzakken van het tweede leerjaar uitwassen en proper aan mijn collega bezorgen.
  – Pinterest en websites van leerkrachten uitpluizen om leuke ideetjes op te doen.
 • Augustus
  – Nieuwe materialen voor de klas zoals een kastje en een mat gaan halen bij Ikea voor in de kring.
  – Het infoboekje voor de ouders aanpassen in overleg met mijn collega. De presentatie voor de ouderavond van begin september aanpassen.
  – Een verjaardagskalender/taart in isomo en vilt bijwerken/kaartjes voor de kinderen maken en kleine cadeautjes gaan kopen in de Action.
  – Een nieuw takenbord en een weerkalender maken voor de bijtjesklas.
  – De dagplanning up to date visualiseren in thema.
  – Kapotte dingen weggooien, alle meubels terug in de klas plaatsen, de kinderen hun werkmateriaal in de bank steken: een slijper, kleurtjes, een schrijfpotlood, schaar, gom, dikke schrijfstift, lijmstift, allemaal voorzien van klasnummer.
  – In iedere bank een letterdoos steken en de witte bordjes wassen om op te schrijven.
  – De turnzakken die elk jaar worden doorgegeven controleren en uitwassen.
  – Het digiboard en alle programma’s uittesten en afspraken maken met onze ICT-ondersteuner.
  – Alle leerlingen toevoegen aan de nieuwe software programma’s: Bingel, digitaal keuzebord, planbord voor taal, wiskunde, …
  – De nieuwe agenda’s van de leerlingen invullen, de jaarthema bladwijzers lamineren en met een elastiekje aan de agenda nieten.
  – Vergaderingen bijwonen van verschillende werkgroepen: onthaaldag/jaarthema, werkgroep klimaat, speelplaatsvergroening en de algemene personeelsvergadering.
  – Overgangsbespreking met de collega’s van de derde kleuterklas en de collega van het tweede leerjaar.
  – De leerlingendossiers en overgangsbespreking lezen in Smartschool.
  – De klas volledig aankleden en alles op zijn plaats zetten.
  – Nieuwe materialen aanmaken en groeirapportkaften klaarmaken.
  – Veel live en online overleg met mijn parallelcollega.
  – Deelnemen aan de algemene klusdag met de ganse school en in mijn geval een extra dagje kasten sorteren en speelgoedbakken uitwassen.
  – De kennismakingsavond voorbereiden eind augustus waarbij de ouders en hun kinderen voor het eerst mochten kennismaken met de nieuwe klas en de juf.
  – De eerste lessen voorbereiden en veel kopies nemen.
  – Spelletjes, muzische lessen (drama, muziek, beeld, media en beweging) aanpassen naar het eerste leerjaar toe.

Hoe verliep de start dit schooljaar?

De eerste paar weken van juli en de laatste weken voor 1 september was ik vrij gestresseerd en eigenlijk constant met mijn hoofd op school. Elke dag dat ik niets kon doen voor de klas voelde ik me een beetje lastig. De lijst leek eindeloos lang te zijn en dan moest het schooljaar nog beginnen. Een klaswissel heeft toch wel wat meer voeten in de aarde dan ieder jaar opnieuw hetzelfde programma volgen met weliswaar een andere groep, maar toch. Ook het feit dat ik nu kleuters in de plaats van mijn “afgewerkte leerlingen” kreeg die al heel goed hun plan konden trekken gaf me vaak kriebels. Ik had een supergoede band met mijn klasje en nu moest ik ze afgeven aan een andere juf en meester. Dat is toch altijd een dubbele gedachte: langs de ene kant ben ik blij voor hen, maar aan de andere kant is het spijtig want na een jaar heb je wel een hechte band gevormd als groep. Op reis gaan heeft even enorm geholpen om alles los te laten, maar zodra ik thuis was zag ik overal werk.

De eerste dagen in het eerste was voor iedereen kennismaken met alle nieuwe dingen: van waar is de refter en waar moet mijn boekentas voor mijn leerlingen tot wat kunnen de kinderen allemaal al voor mij. Er waren enkele ongeruste ouders die de overgang te bruusk vonden, veel mailtjes, extra bewakingen aan de kleuterpoort om leerlingen en hun ouders op te vangen die het moeilijk hadden, mailtjes, berichtjes en persoonlijke geruststellingen nodig om te zien dat het na een paar weken bij iedereen begon te lopen. Voor sommige kindjes/ouders verliep die overgang van kleuterschool/grote vakantie/naar eerste leerjaar toe niet zonder probleem terwijl anderen precies al een jaar in de klas zaten en zich aanpasten als een kameleon. Het zal een beetje de aard van het beestje zijn denk ik. Ik was heel enthousiast, maar ook doodop die eerste weken. De dagen in de klas en daarbuiten waren heel intensief en mijn mannekes thuis zijn ook niet te onderschatten. Ik ging dus vaak gewoon met de kinderen naar bed en maar goed ook.

Wat hebben we zoal gedaan deze periode?

We leerden de cijfers tot 7 en splitsen tot 6. Zoem de bij bracht een hele hoop letters mee die we leerden lezen en schrijven: i, k, m, s, p, aa, r, e, v, n, t, ee, b, oo, d en oe. De volgende letters van kern 3: z, ij en h komen na de herfstvakantie aan bod en dan is het alweer tijd voor onze derde leestest. Ik vraag me soms af wie dat het spannendst vindt: de kinderen of de juf? We hebben ook al een heleboel liedjes en versjes geleerd en er mag geen week voorbij gaan zonder dat we geknutseld hebben. We hebben een grootouderfeest, twee! rapporten, een algemene ouderavond én een hele resem individuele oudergesprekken achter de rug. Er kwam een kindje uit Oekraïne bij begin oktober en dat is al een hele uitdaging op zich omdat het kind in kwestie onze taal niet machtig is en het hier de allereerste schoolervaring beleeft. Uitdagingen genoeg dus en er zijn momenten geweest dat ik voelde alsof ik kopje onder ging. Die gaan er nog genoeg komen weet ik uit ervaring, maar ook dat overleven we wel.

De combinatie klas met jonge kinderen (soms veel decibels) en thuis twee pagadders waaronder eentje zonder vrees zorgen voor bijzonder weinig rustmomentjes want er zijn gewoon altijd kinderen in mijn buurt die best veel aandacht en zorg nodig hebben. Maar wat is het fijn wanneer je merkt dat de kinderen bijleren en enthousiast dingen komen vertellen. Wat is het zalig om hen te zien genieten tijdens hoekenwerk, muzische lessen of hen te zien glunderen als ze een zinnetje kunnen lezen. Ik weet waarom ik les geef en ik weet waarom ik het graag doe en dat lijkt me het voornaamste.

Een gedachte over “Van de giraffen- naar de bijtjesklas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s