Mama’s favorieten uit de boekenkast van Toon: vanaf 2 jaar en ouder…

Wij hebben een echte boekenwurm in huis en daar ben ik best blij mee. Zoals zoveel kindjes van zijn leeftijd houdt onze “grootste” kleine man van herhaling, herhaling en nog meer herhaling. Wanneer hij een boek tot favoriet heeft gebombardeerd (momenteel het lekker lange verhaal Oma Duck en haar kleine helpers van de Disney serie) kan hij er geen genoeg van krijgen en mogen we het tot in den treuren voorlezen. Daarom hanteer ik een rotatiesysteem en verdwijnen en verschijnen er al eens boekjes, kwestie van het voor ons als voorlezers ook leuk te houden. We gaan ook vaak naar de bib om boekjes te lenen. Dan kiest Toontje er een paar zelf en de rest selecteer ik in functie van de seizoenen, belangrijke gebeurtenissen en emoties of gewoon voor de leut. De volgende boekjes die ik hier oplijst vind ik persoonlijk echte toppers voor een peuter die van voorlezen houdt.

leesbeest

1. Dikkie Dik door Jet Boeke

Een echte klassieker! Toontje is een kattenliefhebber en dat heeft hij van geen vreemden. šŸ˜‰ Hoewel we thuis op dit moment geen huisdieren hebben, ben ik opgegroeid met katten in allerlei kleuren, karakters en formaten. Zowel bij oma als bij zijn meter komt Toontje nog in contact met poezen en in betere tijden zorgden we al eens voor de katten van de buren. Omdat ik soms stiekem toch wel die kattenkuren mis, mocht Dikkie Dik niet ontbreken in dit lijstje. Deze ondeugende, rosse kater beleeft heel simpele, maar mooi geĆÆllustreerde avonturen. Ik vind de verhaaltjes als mama ook heel fijn om uit voor te lezen, omdat ze je uitnodigen tot interactie met je kindje. “Wat doet die gekke Dikkie Dik nu weer?” Dolle pret als hij het vogeltje wil pakken, maar van de vogelkooi glijdt. Op Youtube vind je trouwens een hele reeks voorgelezen avonturen met rustige animaties.

prentenboek dikkie dik boekiedelen boeke
Dikkie Dik

2. Hennie de heks door Korky Paul en Valerie Thomas

In mijn hoedanigheid als juf durf ik ook al eens kinderboeken aan te schaffen. Elke boekenbeurs zocht ik een paar mooie exemplaren uit. Zo kon ik de twee verhalenbundels van Hennie de Heks en haar zwarte heksenkat Helmer niet laten liggen. Het verhaal is misschien nog wat moeilijk voor een peuter, maar de kleurrijke prenten met grappige details zijn een feestje voor de ogen. Toontjes favoriet uit de verhalenbundel? Hennie de heks en het babydraakje. Dit boek is eventjes in de kast verdwenen omdat onze vriend even niets anders wou horen. Ondertussen is het als bij toverslag weer ten tonele verschenen. šŸ˜‰

Hennie de heks

3. Luuk en Lotje door Ruth Wielockx

Dit boekje kreeg Toontje van zijn meter voor kerst. Je volgt de tweeling een dagje in de klas en ik vind het supertof omwille van de mooie prenten Ć©n er komt eens een meester in voor. Toen ik afstudeerde als leraar lager onderwijs was er welgeteld Ć©Ć©n kleuterleider die samen met ons de lerarenopleiding succesvol beĆ«indigde. Je weet maar nooit of je zoontje zo’n mooi maar vermoeiend beroep kiest. šŸ˜‰ Het is fijn om zowel mannelijke als vrouwelijke rolmodellen te hebben. Ik zou wel fier zijn als mama als Ć©Ć©n van de zonen een dergelijk beroep kiest. Uiteraard zijn mijn mannekes daar volledig vrij in, want werk tegen je goesting doen hou je toch niet lang vol. Tijdens de kerstvakantie hebben we een hele stapel boekjes uit de bib gehaald met het thema “naar school gaan” om onze jongen een beetje voor te bereiden. Zo leenden we ook o.a. Karel gaat naar school van Liesbet Slegers.

Stacks Image 123855
Luuk en Lotje

4. Draak Dries door Julia Donaldson

Zeg nu zelf, een drakenklas en een prinses Annelies die toch liever dokter wordt en een hekel heeft aan jurken met kriebelige kragen. Annelies hoeft helemaal nergens van gered te worden en neemt in dit verhaal altijd het initiatief. Neem daar nog eens die uitbundige illustraties bij van Axel Scheffler, de illustrator van De Gruffalo, dan zal het je niet verbazen dat ik dit boek een topper vind. Toontjes favoriete gebeurtenis is wanneer ons draakje tegen een eik vliegt tijdens de vliegles. Dit boek is ook nog helemaal top voor kinderen van de eerste graad van de lagere school. Enkele andere toppers van dit duo? Superworm en Mannetje Tak.

Draak Dries
Draak Dries

5. Eefje Donkerblauw door Geert de Kockere en Lieve Baeten

Een topper hier in huis! Over Eefje heb ik al eens uitgebreid over geschreven en momenteel wil Toon elke avond voor het slapengaan het sprookjesachtige verhaal van Eefje Donkerblauw en haar Koning Goudgeel horen. Dit boek is eigenlijk voor grotere kleuters en lagere schoolkinderen, maar op elke bladzijde staan prachtige prenten. We hebben met de Duplo zelfs al eens het paleis proberen te bouwen en ik maakte van de hoofdpersonages een popje van vilt. Weerom een echte klassieker dus en een fantastisch boek om rond de kleuren te werken. Ik gebruikte het al veel op school. Van de illustratrice Lieve Baeten vind ik de Lotjes boeken supermooi. Voor kerst leenden we het boek De kerstboom van Lotje, ook een aanrader.

Eefje Donkerblauw
Eefje Donkerblauw

6. Mag ik eens in je luier kijken? door Guido Van Genechten

We hebben hier wel wat boekjes van Guido Van Genechten, maar dit flapjesboek vind ik echt super leuk als je kindje op het potje leert gaan. Kleine muis is nieuwsgierig en wil in elke luier piepen. Hilariteit alom als je peuter de flapjes naar beneden doet en elk diertje laat zien wat hij geproduceerd heeft. Toontje is al een hele tijd droog overdag, maar hij vindt dit nog steeds een grappig boekje.

Mag ik eens in je luier kijken?

7. Een huis voor Harry van Leo Timmers

Nog een poezen boek. Harry is een echte raskat die nog nooit buiten kwam, maar Vera de vlinder verleidt hem om tikkertje te spelen. Harry raakt helemaal de weg kwijt en gaat op zoek naar een huis. Het verhaaltje is eenvoudig, maar ook weer visueel heel sterk zoals al de prentenboeken van Leo Timmers. Je moet hem zeker en vast eens “googelen”.

Een huis voor Harry | Leo Timmers | 9789045121284 | Standaard Boekhandel
Een huis voor Harry

8. Tien kleine rubbereendjes van Eric Carle

Rupsje Nooitgenoeg is wellicht zijn bekendste creatie, maar dit boek vind ik echt heel mooi. De illustrator liet zich inspireren door een krantenartikel waarbij een schip kapseisde en er een heleboel rubbereendjes in de oceaan belandden. In dit boek gaat elk eendje zijn eigen weg. Je kindje maakt kennis met de windstreken en andere ruimtelijke begrippen zoals links en rechts, hoog en laag enzoverder. Ook grotere kleuters zullen dit een fijn boek vinden.

Tien kleine rubbereendjes kartonboekjes - Eric Carle
Tien kleine rubbereendjes

9. Het koekenmannetje en andere heerlijke sprookjes door ThaĆÆs Vanderheyden

Deze sprookjes zijn eigenlijk bedoeld voor iets grotere kleuters, maar als je een voorleesliefhebbertje in huis hebt vindt die het vast niet erg dat er wat meer tekst en wat minder prentjes in het boek staan. Toontje kreeg dit boek van zijn peter en elke keer wanneer ik hier uit voorlees krijg ik zin om te gaan bakken. šŸ˜‰

Het koekenmannetje en andere heerlijke sprookjes

10. Paco en de jazzband door Magali Le Huche

Toen ik nog in blijde verwachting was van ons Toontje stonden we eens verliefd te kijken naar de muziekboekjes van Paco. Omdat we allebei muziekliefhebbers zijn hebben we twee Paco boekjes voor ons mateke gekocht: Paco en de jazzband en Paco gaat naar de opera. Ik vind het fijn dat kinderen op een heel laagdrempelige manier met allerlei soorten muziek in contact komen. Misschien vind je als ouder niet elke stijl even fijn en gruwel je van pakweg Mozart (daar hebben we ook een Paco-boekje van), maar misschien is dit voor je kindje met zijn onbevangen blik en onbevooroordeelde oortjes wel een fantastische ontdekking. Van de Paco-boekjes is er een hele reeks en hoewel de blaadjes niet van karton zijn en dus eigenlijk voor iets oudere kinderen bedoeld zijn, is het al goed te doen om vanaf de babymaanden hier uit “voor te lezen”. De verschillende muziekfragmentjes zijn een speelse manier om kennis te maken met instrumenten zoals: de trombone, de contrabas, de sax en de viool. Ella en Django groeten u!

Paco en de jazzband. Geluidenboekje - AllesinWonderland.nl
Paco en de jazzband

11. Hoe verstop je een giraf? Michelle Robinson en Claire Powell

Vroeger had ik even de giraffenklas en dit boek stond al een tijdje op mijn eigen lijstje. Toontje kreeg het voor zijn nieuwjaar en dit geestige verhaaltje kan ons wel bekoren. Een meisje wint een giraf op de kermis en ze vraagt zich af hoe ze hem kan houden. Ik hou van de humor en de kleurrijke illustraties. Dit boek is ook geschikt voor grotere kleuters.

Hoe verstop je een giraf?
Hoe verstop je een giraf?

12. Het wonder van het ei Hans-Christian Schmidt

Dit vind ik gewoon een heel schattig boekje. Het is een echt peuterboekje met verschillende uitschuifbare deeltjes dat je goed kan gebruiken in het thema lente en nieuw leven. Een mama mees zit op haar nest en wacht geduldig op haar kindje. Lief!

Het wonder van het ei
Het wonder van het ei.

Een tijdje geleden schreef ik al eens een berichtje over lezen, voorlezen en leestips naar aanleiding van de voorleesweek. Dat kan je hier terugvinden: Lezers maak je samen.

Welke boekjes vinden jullie toppers?

Een gedachte over “Mama’s favorieten uit de boekenkast van Toon: vanaf 2 jaar en ouder…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s